Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
Eurozone - De storm voor de rust
De economie zou in het tweede kwartaal wel eens kunnen krimpen, maar expansief begrotingsbeleid stimuleert de groei vanaf het vierde kwartaal. Vanwege meer overheidsuitgaven vanaf de 2e helft van 2025 hebben we Duitse groeiverwachtingen opgehoogd. De ECB kondigde een pauze in juli aan; wij verwachten nog twee verlagingen dit jaar met risico’s op minder renteverlagingen.
Global Monthly - Zes thema’s om in de gaten te houden deze zomer
Ondanks de achtbaanrit van het voorjaar ligt de uiteindelijke ‘landingszone’ voor invoertarieven opmerkelijk dicht bij onze verwachtingen van afgelopen november. In de komende weken staan nieuwe handelsovereenkomsten op de rol; mocht dat niet op tijd gebeuren, zullen deadlines waarschijnlijk worden verschoven. De groei zal op korte termijn naar verwachting nog steeds vertragen, maar de neerwaartse risico’s zijn verminderd, terwijl een eventuele heropleving van handelsconflicten waarschijnlijk van korte duur zal zijn. Verder in de toekomst zal de Amerikaanse economie naar verwachting verzwakken, terwijl de groei in de eurozone aantrekt dankzij hogere Duitse overheidsuitgaven. We bespreken deze en andere thema’s om in de gaten te houden deze zomer. Spotlight: In deze special over duurzaamheid geven we een overzicht van de macro-economische gevolgen van Net Zero en ‘uitgestelde transitie’-scenario’s.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly juni/juli 2025
De mondiale groei zal naar verwachting op de korte termijn vertragen, nu de tariefschok in de VS leidt tot een afbouw van de frontloading van de export die in het eerste kwartaal plaatsvond. Hoewel de tarifaire klap voor de groei aanzienlijk blijft en de wereldeconomie (vooral de VS) gebukt zal blijven gaan onder grote beleidsonzekerheid, zijn de neerwaartse risico's afgenomen. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei eind 2025 en tot in 2026 zullen ondersteunen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwak(ker) vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door het effect van de tarieven op de reële inkomens. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder het streefcijfer zal uitkomen. Dit leidt tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed naar verwachting de rente tot 2026 zal aanhouden en de ECB de rente iets verder zal verlagen.
FX Weekly - Actie USD/JPY cruciaal voor EUR/USD
EUR/JPY is dicht bij het belangrijke niveau van 170. In USD/JPY is het cruciale steunniveau 140. Een verdere stijging van EUR/USD heeft een lagere USD/JPY nodig. EUR/USD en renteverschillen bewegen weer in tandem.
Visie op rente en euro - ECB nadert het einde van de renteverlagingscyclus
De depositorente van de ECB staat op 2%. Wij denken dat de ECB bijna klaar is met renteverlagingen. Opwaartse druk op langere rentes houdt aan door onzekerheid en hogere overheidsuitgaven. Onzekerheid over economisch beleid leidt tot een daling van EUR/USD naar 1,15 per eind 2025.
FX Weekly - Verandering in gedrag van de yen
Japanse yen daalde door liquidatie van posities, ondanks zwakker beleggerssentiment. Dit komt doordat beleggers hun open posities (short dollar en long yen). afbouwen als ze zich meer zorgen maken. We verwachten een sterkere yen, vooral ten opzichte van de dollar.
FX Weekly - Risico-gedreven draai van de dollar
Vorige week veranderde de dollar sell-off in een euro rally gevolgd het kopen van de dollar door toegenomen onzekerheid. Het lot van de dollar hangt af van wat het risicosentiment zal doen. Grote risicoafbouw en/of een liquiditeitstekort zal de dollar hoger sturen anders zou de dollar binnenkort zijn neerwaartse trend kunnen hervatten.
FX Weekly – ECB rentebesluit steunt de euro
Het besluit van de ECB en de persconferentie daarna ondersteunen de euro. De neerwaartse trend van de USD/JPY verliest aan kracht. Meer beleidsonzekerheid voor de Poolse złoty.
Regeldruk verlagen vereist juist meer Europa
De onderlinge handel tussen de Europese lidstaten is minder intensief dan die tussen de 50 Amerikaanse staten. Hierdoor blijven schaal- en specialisatievoordelen onderbenut en ligt de productiviteitsgroei in de Europese Unie (EU) lager dan in de VS. Een verklaring voor het verschil in handelsintensiteit is regelgeving, die een obstakel vormt voor de interne markt. Dat de Europese regelgeving complex is, komt niet zozeer doordat de kwaliteit van de regelgeving van de individuele lidaten onderdoet voor die in de VS. Het is eerder het gebrek aan harmonisatie tussen de lidstaten. Dat probleem wordt nauwelijks verholpen door regels te vereenvoudigen, zoals de Europese Commissie op dit moment nastreeft, want daarmee dreigen de doelen waarvoor de regelgeving is opgesteld, uit beeld te raken. Een uniforme, gemeenschappelijke markt met lage transactiekosten komt pas binnen bereik als lidstaten minder makkelijk vrijstellingen kunnen bedingen of aanvullende regels mogen opstellen. Lidstaten zullen dus soevereiniteit moeten inleveren. Daarnaast dient nieuwe regelgeving consequent te worden getoetst op effectiviteit (leiden de regels tot het beoogde resultaat?), efficiëntie (gebeurt dit tegen de laagst mogelijke kosten?), consistentie (sluiten de regels aan bij het beleid op andere terreinen?) en uitvoerbaarheid (is de naleving ervan te controleren?). Voorheen lag deze taak bij de Europese Commissie. Maar omdat haar rol politieker is geworden en er vaak concessies nodig zijn om deals te sluiten, kan de Europese Commissie deze taak minder goed uitvoeren. Daarom zou deze taak bij een onafhankelijke instantie moeten worden ondergebracht.
ECB moet waarschijnlijk meer doen, ondanks hints van het einde van de cyclus
De Raad van Bestuur van de ECB heeft besloten de beleidsrente met 25 basispunten te verlagen, waardoor de depositorente op 2% komt. De stap werd door analisten breed verwacht en was al ingeprijsd door financiële markten. De opmerkingen tijdens de persconferentie suggereerden dat de ECB van mening is dat zij het einde van haar renteverlagingcyclus nadert. Wij denken echter dat verdere renteverlagingen nog steeds waarschijnlijk zijn. We handhaven namelijk de visie dat de ECB de beleidsrentes nog tweemaal verder zal verlagen, waardoor de depositorente in september 1,5% bereikt. De meer ‘hawkish’ toon van de ECB vergroot wel de kans op een mogelijke pauze tijdens de volgende vergadering.