Publication

Visie op rente en euro - ECB nadert het einde van de renteverlagingscyclus

Macro economieNederlandEurozone

De depositorente van de ECB staat op 2%. Wij denken dat de ECB bijna klaar is met renteverlagingen. Opwaartse druk op langere rentes houdt aan door onzekerheid en hogere overheidsuitgaven. Onzekerheid over economisch beleid leidt tot een daling van EUR/USD naar 1,15 per eind 2025.

Een (geo)politiek ‘hete’ zomer

Ook in juni werd het nieuws gedomineerd door grote geopolitieke gebeurtenissen. De Amerikaanse inmenging in het conflict tussen Israël en Iran betekende een flinke escalatie. Dit bracht risico’s voor energiemarkten met zich mee. Sinds het staakt het vuren zijn deze risico’s echter weer sterk verminderd.

Een ander groot evenement was de NAVO-top in Den Haag. NAVO-leden kwamen overeen om de uitgaven aan defensie op te hogen van 2% naar 5% van het bbp. Het is onzeker hoe de nieuwe doelstelling bereikt gaat worden maar buiten kijf staat dat uitgaven aan defensie opgehoogd gaan worden. Dit gaat gepaard hogere overheidstekorten. De Duitse overheid kondigde in juni aan dat het om de investeringen in defensie en infrastructuur te financieren een groter tekort verwacht in de komende jaren en de schulduitgifte voor het derde kwartaal is al naar boven bijgesteld.

Verder hangen de Amerikaanse invoerheffingen nog boven de markt. Een handelsdeal tussen Europa en de VS is nog in de maak. En in eigen land maken we ons op voor een verkiezingscampagne voor de verkiezingen van 29 Oktober.

Tegen de achtergrond van al deze onzekerheid blijft de economische activiteit tot nu toe nog aardig overeind. Onzekerheid en de impact van invoerheffingen zullen naar verwachting leiden tot groeivertraging in het midden van het jaar. De inflatie in de eurozone in mei (1,9%) dook onder de centrale bank doelstelling van 2%. Aangezien ook de inflatieramingen wijzen op een inflatie rond de 2% is afremmend monetair beleid minder noodzakelijk. De ECB verlaagde in juni de beleidsrente dan ook verder naar 2%, terwijl de rente ruim een jaar geleden nog op 4% stond. Gezien de inflatievooruitzichten loopt de renteverlagingscyclus van de ECB daarmee op z’n eind.

Stijgende termijnpremie

De lange rente bleef grofweg gelijk in juni. Een aantal onderwerpen blijven beleggers bezighouden. Onvoorspelbaarheid van Amerikaans overheidsbeleid en zorgen over de houdbaarheid van overheidsfinanciën in de VS maken beleggers terughoudend. Dit zet opwaartse druk op lange rentes. Ook de verwachting dat overheidsuitgaven in Europa, bijvoorbeeld aan defensie, de komende jaren toenemen zorgt voor hogere termijnpremies, het extra rendement dat beleggers vragen voor het investeren in obligaties met een langere looptijd. Tegen deze achtergrond verwachten wij dat de lange rente in 2026 licht zal stijgen, na een lichte daling dit jaar.

Wisselkoersraming EUR/USD aangepast

De waarde van de dollar blijft sinds de toegenomen handelsspanningen onder druk staan. Wij hebben onze prognoses voor de Amerikaanse dollar gelijk gehouden. Hogere risicopremies in de VS, een ongunstige mix van een lagere bbp-groei, een hogere inflatie en zorgen over de houdbaarheid van de Amerikaanse overheidsfinanciën dragen bij aan negatief marktsentiment. Wij verwachten een daling van EUR/USD naar 1,15 per eind 2025.