Onze Prognoses

Transactiedata Research

Duurzaamheid

Article tags:
  • Duurzaamheid

ESG & Economie - Heeft EU ETS-2 invloed op de energierekening van huishoudens?

Het emissiehandelssysteem van de Europese Unie (EU-ETS) is het vlaggenschip van het klimaatbeleid in de EU. Het bestaat sinds 2005 en heeft voornamelijk betrekking op emissies van elektriciteitsopwekking, zware industrie, luchtvaart en sinds kort de internationale scheepvaart. De resterende verbrandingsemissies van het wegvervoer, gebouwen en andere kleine industriesectoren zullen worden aangepakt in een apart systeem, EU-ETS-2 genaamd. EU-ETS-2 zal geleidelijk worden ingevoerd, met een bewakings- en rapportagefase vanaf 2025, en het systeem zal volledig operationeel zijn in 2027. Brandstofleveranciers, in plaats van consumenten, zullen verantwoordelijk zijn voor het rapporteren van hun emissies en het inleveren van emissierechten. Het nieuwe systeem voorziet lagere emissiereductiedoelstellingen van 43% tegen 2030 ten opzichte van de niveaus van 2005, vergeleken met 62% onder EU-ETS-1. Het systeem zal betrekking hebben op de belangrijkste brandstoffen zoals aardgas, benzine, diesel, stookolie, vloeibaar petroleumgas (LPG) en steenkool, dat in sommige industriële processen wordt gebruikt. In een eerdere notitie [1] hebben we de belangrijkste aspecten van EU-ETS-2 behandeld, zoals de fase van het proces, de bijbehorende mechanismen en de potentiële dynamiek. Deze analyse wil niet alleen de kanalen belichten via welke ETS-2 gereguleerde bedrijven in sectoren beïnvloedt, maar ook inzicht geven in de verwachte effecten in euro op de energierekening van huishoudens in Nederland.

Moutaz Altaghlibi
Article tags:
  • Duurzaamheid

ESG & Economie - CO2-compensatie: Bomen of geen bomen?

De VN Climate Change heeft een werkgroep voor het verminderen van de uitstoot door ontbossing en bosdegradatie in ontwikkelingslanden en REDD+ is daar een onderdeel van. REDD+ is een raamwerk om ontwikkelingslanden aan te moedigen de uitstoot te verminderen en de verwijdering van broeikas gassen te verbeteren. Landen hebben het REDD+ raamwerk opgezet om bossen te beschermen als onderdeel van het Klimaatakkoord van Parijs [1] hier . Verschillende bedrijven hebben programma's met gecertificeerde CO2-normen om financiering te stimuleren voor activiteiten die emissies verminderen en verwijderen, bestaansmiddelen verbeteren en de natuur beschermen. Bovendien is er een vrijwillige markt die CO2-certificaten verkoopt aan kopers die proberen de CO2-uitstoot te compenseren. Eén van de aandachtsgebieden van deze compensatie is het planten van bomen. Op 26 juni 2024 publiceerden wij een ESG & Economie-rapport met als titel ‘Helpen koolstofvastleggingstechnologieën om netto nul te bereiken?’ [2] hier . Eén van de biologische koolstofvastleggingstechnologieën is het planten van bomen (bebossing en herbebossing). Bebossing is het omzetten van land dat lange tijd niet bebost is geweest in bos. De bedoeling hiervan is natuurlijk goed. Over het algemeen wordt aangenomen dat ontbossing leidt tot hogere wereldwijde temperaturen en dat bebossing de stijging van de wereldwijde temperatuur zal beperken. Maar zoals zo vaak het geval is, kan worden afgevraagd of alle relevante aspecten in aanmerking zijn genomen en of ze het gewenste effect hebben. Dit rapport richt zich op die vraag. We beginnen met de mogelijke klimaateffecten van het planten of verwijderen van bomen. Deze effecten zijn belangrijk om in overweging te nemen wanneer bepaalde CO2-compensatie producten worden overwogen. Daarna laten we de resultaten zien van wetenschappelijk onderzoek. We eindigen met een conclusie.

Georgette Boele
Article tags:
  • Duurzaamheid

ESG & Economie - Zijn tarieven VS een katalysator voor energietransitie EU?

De wereld waarin we leven verandert in een snel tempo waarin een decennialang pro-globaliseringsstandpunt op de proef wordt gesteld door de kwetsbaarheid van toeleveringsketens tijdens de COVID-pandemie en de energiecrisis daarna. Bovendien is met binnenlandse uitdagingen en de opkomst van nationalisme, de prioriteit van binnenlandse agenda's in veel landen op de voorgrond getreden. De meest recente ontwikkeling in dit verband zijn de (voorgestelde) nieuwe tarieven die de nieuwe Amerikaanse regering oplegt aan importen van verschillende handelspartners, samen met een terugdraaiing van het klimaatbeleid. Dit zet de deur open voor verschillende scenario's van vergelding en het ontstaan van handelsoorlogen tussen de VS en hun handelspartners (zie onze meest recente macronotities over dit onderwerp (1) en (2)). Deze handelsconflicten kunnen de handelsstromen, groeicijfers en de klimaatneutrale transitietrajecten over de hele wereld beïnvloeden. In deze notitie bekijken we de concepten van vrijhandel en de rol van het internationale bestuursorgaan, de Wereldhandelsorganisatie (WHO). We schetsen ook de belangrijkste kanalen waarlangs een door de VS uitgelokte handelsoorlog het transitieproces in de EU beïnvloedt, waarbij we de nadruk leggen op de belangrijkste effecten op kostenstructuren en toeleveringsketens. We sluiten af met een conclusie. Deze notitie is het eerste deel van een reeks waarin de effecten van handelsoorlogen op de energietransitie worden geanalyseerd.

Moutaz Altaghlibi
Article tags:
  • Duurzaamheid

ESG & Economie - Kans dat energie-efficiëntiedoelen worden gehaald is klein

Hoe meer energie-efficiënter bedrijven zijn, hoe minder energie er wordt verspilt of hoe meer er wordt bespaard. Dit betekent heel concreet dat met een lager energieverbruik, minimaal dezelfde hoeveelheid output zal moeten worden gerealiseerd. In het bedrijfsleven wordt hier vaker de nadruk op gelegd, waarbij de relatief hoge en volatiele energieprijzen een belangrijke drijfveer zijn. Het lagere energieverbruik drukt de operationele kosten en heeft een gunstig effect op de marge. Maar tegelijkertijd brengen energie-efficiëntieverbeteringen ook minder uitstoot van broeikasgassen en maakt landen minder afhankelijk van de import van energie. Energie-efficiëntie wordt tevens gezien als het laaghangend fruit. Elk bedrijf – maar ook elk huishouden - is in staat om hiermee bij wijze van spreken morgen mee aan de slag kan gaan. Het zijn vaak relatief eenvoudige ingrepen waarvan de kosten laag liggen. Om deze redenen staat energiebesparing hoog op de Europese agenda. Via de Energy Efficiency Directive (EED, 2023) van de EU heeft elk lidstaat energiebesparingsdoelen opgelegd gekregen. Landen die onder de EED vallen moeten zorgen voor een vermindering van het finaal en primaire energieverbruik van minimaal 11,7% in 2030 ten opzichte van het niveau van 2020 (referentiescenario). In deze analyse gaan wij in op het finaal energieverbruik binnen de EU-27 en beschrijven wij de trends daarin. Aan de hand van de trend in het finaal energieverbruik is het mogelijk om energiebesparing en -efficiëntie deels in kaart te kunnen brengen. Ook belichten wij de ontwikkelingen binnen klimaatsectoren en welke belangrijke maatregelen zijn genomen of kunnen worden genomen. Voor Nederland specifiek verdiepen wij ons wat meer in de sectortrends en kijken wij tot slot wat de haalbaarheid is van de EU-energiebesparingsdoel voor Nederland.

Casper Burgering

Flagship publicaties

Wilt u op de hoogte blijven?