Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
FX Weekly - De Zweedse kroon zal het iets beter doen in 2025
2024 was een volatiel jaar voor de Zweedse kroon, waarin de kroon daalde met ongeveer 3,4%. Een zwakke economie, eerdere en agressievere renteverlagingen in Zweden, zorgen over de wereldhandel en golven van risicovermindering waren negatieve factoren voor de kroon. Voor 2025 verwachten we dat de positieve en negatieve factoren elkaar in evenwicht zullen houden. Dit resulteert in een neutraal vooruitzicht voor de kroon.
Meer optimisme Nederlandse industrie bij start 2025
De Nevi Inkoopmanagersindex is over december 2024 met maar liefst twee punten verbeterd, van 46,6 naar 48,6. De productie daalde nog maar in geringe mate, het aantal nieuwe orders daalde gestaag, maar in een minder hoog tempo dan in de voorgaande maand. Het optimisme over het komende jaar is toegenomen.
Visie op rente en euro - Meer renteverlagingen in 2025
De ECB heeft in december de rente met 25 basispunten verlaagd. In 2025 verwachten wij meer renteverlagingen. Onze ramingen voor de depositorente, de lange rente en de EUR/USD wisselkoers zijn ongewijzigd.
FX Weekly - Beslissingen centrale banken staan centraal aan het einde van het jaar
ECB verlaagt rente met 25 basispunten zoals verwacht. SNB verlaagt de rente met 50 basispunten naar 0,50%; meer dan werd verwacht. Bank of Canada versoepelt zoals verwacht met 50 basispunten naar 3,25%. Centrale Bank van Brazilië verrast met 100 basispunten verhoging naar 12,25%. Dit is de laatste FX-weekly van het jaar. We wensen u fijne feestdagen.
ECB rentebesluit - Op weg naar normaal
De ECB verlaagde vandaag haar belangrijkste beleidstarieven met 25 basispunten. De depositorente kwam hierdoor uit op 3%. Deze rentestap werd voor de vergadering breed verwacht en ingeprijsd door beleggers op financiële markten. Uit de communicatie rondom de beleidsvergadering valt op te maken dat de ECB de beleidsrentes terug wil brengen naar het neutrale renteniveau, mits de inflatie- en groeivooruitzichten volgens verwachting verlopen.
ESG & Economie - Nieuwe NGFS scenario’s: meer schade, minder tijd
Afgelopen november heeft het Network for Greening Financial Services (NGFS) de vijfde versie van haar klimaatscenario's gepubliceerd. De nieuwe NGFS-scenario's zijn geactualiseerd met inachtneming van de meest recente ontwikkelingen en de toezeggingen op landenniveau zoals die luidden in maart 2024. De scenario's maken ook gebruik van de nieuwste versie van de Shared Socio-economic Pathways (SSP). Er is een nieuwe schadefunctie toegepast waarin de meest recente inzichten met betrekking tot schade door fysieke risico's zijn verwerkt.
Huren stijgen minder dan maximale verhoging
Verhuurders zijn snel met de timing van huurverhogingen, maar voeren niet de maximale huurverhoging door. Dat blijkt uit analyse van geanonimiseerde en geagregeerde transactiegegevens.
Economic Outlook 2025 - Webinar - Het jaar van de importtarieven
Video van het Engelstalige webinar van het Economisch Bureau van ABN AMRO over de economische vooruitzichten voor 2025.
Column - Bamiwestern in de mijnbouw
Het was Tuco uit ‘The Good, the Bad & the Ugly’ die zei: “…when you have to shoot, shoot… don’t talk”. De Chinezen zijn gek op wijsheden en deze hebben ze ter harte genomen. Want vrijwel onmiddellijk na het aanscherpen van Amerikaanse restricties inzake de uitvoer van halfgeleiders naar China, stelde China een verbod in op de export van kritieke mineralen zoals gallium, germanium en antimoon naar de VS. Het is een opmaat voor een grotere reeks aan handelsconfrontaties.
Macro Watch - Krappe arbeidsmarkt tempert economisch groeipotentieel
De werkzame beroepsbevolking is gestaag gegroeid, maar te traag om in alle arbeidsvraag te voorzien. Er staan veel vacatures uit en ondernemers geven in enquêtes aan dat gebrek aan personeel hun grootste belemmering vormt. De krapte op de arbeidsmarkt zal voorlopig voortduren, want het reservoir mensen dat aan de slag kan, is klein. Het aantal werklozen is laag, de agenda’s van de deeltijdwerkers die aangeven meer uren te willen werken sluiten niet per se aan bij de werkroosters van werkgevers, en degenen die tot de beroepsbevolking behoren maar geen betaalde baan hebben, hebben vaak andere verplichtingen, zoals studie of mantelzorg, of worden door ziekte van werk afgehouden. Ook op langere termijn dreigt de arbeidsmarkt vanwege vergrijzing krap te blijven. Bij een steeds zwakkere toename van het arbeidsaanbod zal de economie minder hard groeien en de bbp-groei per hoofd van de bevolking afzwakken. Hierdoor is er minder ruimte om de pijn van maatschappelijke veranderingen te verdelen. Waar de ene burger erop vooruitgaat bij een beleidsaanpassing, gaat de andere erop achteruit. Dit zal het in de toekomst lastiger maken om hervormingen door te voeren.