FX Weekly - Positief sentiment op EUR/USD


EUR/USD is sinds 13 januari met 11% gestegen, meer dan de meeste andere belangrijke valuta's. Beleggerssentiment is positief voor EUR/USD, maar posities zijn niet extreem. Vanwege onze visie op de ECB, Fed en de economie van de eurozone en de VS handhaven wij onze EUR/USD raming van 1,08 voor eind 2025.
Een pauze na een volatiele rit
Sinds we onze EUR/USD-ramingen 3 april hebben aangepast, heeft EUR/USD een volatiele rit achter de rug. De aankondiging van president Trump van de pauze in importheffingen leidde tot een aanzienlijk dollarherstel en EUR/USD daalde richting 1.09. Maar dit dollarherstel was van korte duur. Het sentiment ten opzichte van de dollar is negatief. Beleggers verkopen de dollar over de hele linie vanwege de ongunstige Amerikaanse groei-inflatiemix, de Amerikaanse beleidsonzekerheid en het negatieve beleggerssentiment. Daarom steeg EUR/USD opnieuw. EUR/USD nam het weerstandsniveau van 1.12 uit en steeg naar een hoogtepunt van 1.1473 voordat de beweging begon af te zwakken.
De euro is sinds 13 januari met meer dan 11% gestegen ten opzichte van de dollar. De Zweedse kroon en de Zwitserse frank zijn meer gestegen, maar de meeste belangrijke valuta's zijn minder hard gestegen dan de euro. De euro is met 6% gestegen ten opzichte van een mandje van valuta’s. De langetermijntrend in EUR/USD is positief zolang de markt boven 1,0750 staat. Deze relatief sterke euro zou na verloop van tijd de besluitvorming van de ECB kunnen beïnvloeden, omdat de uitvoer voor de eurozone belangrijk is.
In de optiemarkt is de vraag naar de opwaartse bescherming in EUR/USD nog niet zo groot en consistent geweest in alle looptijden. Dit betekent dat de markt positief is over EUR/USD. De speculatieve gemeenschap is ook netto long op de euro, maar deze posities zijn niet buitensporig (zie grafiek links hieronder). Aangezien deze gegevens van 8 april zijn, is het waarschijnlijk dat de netto long posities verder zijn toegenomen.
ECB meeting
De ECB verlaagde de depositorente met 25 basispunten naar 2,25%. Dit was algemeen verwacht en de euro bewoog nauwelijks op het rentebesluit. De toon van de bijgevoegde verklaring was verruimingsgezind (zie voor meer informatie). Wij denken dat de invoerheffingen negatief zullen zijn voor zowel de groei als de inflatie in de eurozone, wat de ECB zou moeten aansporen om de rente tijdens de komende vergaderingen te blijven verlagen, totdat de depositorente in september 1,5% bedraagt. Onze visie op de ECB is iets verruimingsgezinder dan de marktconsensus omdat we een grotere zwakte in de economie van de eurozone verwachten. Dit in combinatie met onze visie dat de rente in de VS dit jaar niet wordt verlaagd, is een belangrijke reden waarom wij een lagere EUR/USD voorspellen. Als het risk-off sentiment omslaat in paniek, zal de Amerikaanse dollar bovendien om liquiditeitsredenen worden gekocht als wereldwijde veilige havenvaluta. Onze prognose voor EUR/USD voor eind 2025 staat op 1,08.