Handelsoorlog Verenigde Staten en China - Twist and Shout


Vrijdagavond laat stelde de VS populaire elektronica vrij van wederkerige heffingen. De vrijstelling biedt met name verlichting voor een aantal van de Amerikaanse ‘tech giants’ en anderen die afhankelijk zijn van de Chinese productie van elektronica. In totaal werd ongeveer 390 miljard dollar aan Amerikaanse import vrijgesteld, waaronder ongeveer 100 miljard dollar import uit China.
Gezien de enorme heffing van 145% op China en het nog steeds aanzienlijke universele heffing van 10% op de rest van de wereld, gaat ongeveer 80% van de nieuwe vrijstelling naar Chinese goederen. Van deze $100 miljard uit China bestaat ongeveer driekwart uit smartphones en laptops, en de vrijstelling behoedt de Amerikaanse consument dus voorlopig voor een flinke ‘sticker shock’ op een aantal populaire aankopen.
Onzekerheid blijft een bedreiging die minstens even groot is als de importheffingen zelf
Maar het grotere plaatje blijft: de stap gooit nog meer olie op het vuur van de onzekerheid. Dit is slechts de volgende stap in het uitstellen, vrijstellen, escaleren of terugdraaien van het heffingbeleid. Het beleidspakket was vrijdag nog maar twee dagen geldig voor het weer werd gewijzigd, nog steeds ruwweg vier keer de duur van de 13 uur durende wederkerige heffingen. Er was ook onzekerheid over de omvang van de vrijstelling, waardoor de regering zich genoodzaakt zag om de details in het weekend op te helderen. Op dat moment maakte ze ook duidelijk dat de beoogde goederen ergens in de komende twee maanden getroffen zullen worden door sectorale heffingen van vooralsnog onbepaalde omvang, wat opnieuw voor extra onzekerheid zorgde. Ze zullen echter vrijwel zeker lager zijn dan de huidige heffingen op China. De regering heeft in ieder geval een gedetailleerde productlijst gepubliceerd van welke goederen onder de 'halfgeleider'-paraplu vallen. Deze zal waarschijnlijk de blauwdruk vormen voor de sectorale heffingen. Toch leidt dit weer tot een paar maanden van door onzekerheid veroorzaakte verlamming, omdat bedrijven zullen aarzelen om investerings- en productiebeslissingen te nemen die misschien niet meer rendabel zijn voordat er ook maar één steen is gelegd.
China: Heffingsvrijstelling voor elektronica verzacht waarschijnlijk directe exportschok naar VS
Trumps draai aan de heffingen voor elektronica is een (tijdelijke) opluchting voor China. Ongeveer een derde van de export van het land naar de VS (gelijk aan ±1% van het BBP) wordt geclassificeerd als consumentenelektronica, en deze zal nu worden onderworpen aan heffingen van 20% in plaats van 145%. Dat betekent dat de schok voor de directe Chinese export naar de VS kan worden verzacht, althans voor nu, en de mogelijke heffing van toekomstige sectorspecifieke heffingen kan zelfs weer aanleiding geven tot frontloading van de handel op de korte termijn. Ondertussen kwamen de Chinese exportcijfers over maart vanochtend veel sterker uit dan verwacht, met een groei op jaarbasis van 12,4% (consensus: 4,6%, februari: -3,0%). De export naar de VS steeg op maandbasis met bijna 45%, maar dat weerspiegelt - naast frontloading - het lage aantal werkdagen in februari (korte maand, gesloten vanwege het Chinese Nieuwjaar aan het begin van de maand).
Beijing maakt duidelijk dat het verdere correcties in het Amerikaanse heffingsbeleid wil zien
Het Chinese ministerie van Handel sprak over 'een kleine stap van de VS in de richting van correctie van hun onrechtmatige actie van unilaterale wederkerige heffingen'. De VS werden ook aangespoord om verdere stappen te nemen om deze onrechtmatige acties volledig af te schaffen en 'terug te keren naar het juiste pad van het oplossen van geschillen door middel van een gelijkwaardige dialoog op basis van wederzijds respect'. China kwam nog niet met specifieke uitzonderingen op de importheffingen voor goederen uit de VS, die vorige week waren verhoogd tot 125% - met de toevoeging dat 'de heffingen van de VS een lachertje zijn, en China geen aandacht zou schenken aan mogelijke verdere heffingverhogingen door de VS'. Dit alles suggereert dat Beijing het gevoel krijgt dat het de overhand krijgt in het handelsconflict met de VS, nadat de financiële markten vorige week duidelijk maakten dat het de Amerikaanse economie zelf is die het meest zal lijden onder het beleid van de regering-Trump. Tegen die achtergrond is het niet zo verrassend dat Beijing druk probeert te blijven uitoefenen op de Amerikaanse regering om verdere stappen te nemen om hun heffingsbeleid terug te draaien.