Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
China - Focus in overleg met VS verschoven van tarieven naar ‘chokepoints’
Chinese economie toont veerkracht na ‘Genève-deal’, maar aanbodzijde blijft sterker dan vraagzijde. Relatie China-VS: Het draait om schadebeperking, focus verschuift van tarieven naar ‘chokepoints’ . Vanwege veerkracht stelt Beijing stimulus uit, maar we denken dat meer steunmaatregelen volgen.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly juni/juli 2025
De mondiale groei zal naar verwachting op de korte termijn vertragen, nu de tariefschok in de VS leidt tot een afbouw van de frontloading van de export die in het eerste kwartaal plaatsvond. Hoewel de tarifaire klap voor de groei aanzienlijk blijft en de wereldeconomie (vooral de VS) gebukt zal blijven gaan onder grote beleidsonzekerheid, zijn de neerwaartse risico's afgenomen. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei eind 2025 en tot in 2026 zullen ondersteunen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwak(ker) vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door het effect van de tarieven op de reële inkomens. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder het streefcijfer zal uitkomen. Dit leidt tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed naar verwachting de rente tot 2026 zal aanhouden en de ECB de rente iets verder zal verlagen.
China - Genève-akkoord verzacht exportschok, maar onzekerheid blijft
Macrodata over april tonen impact escalatie handelsoorlog voorafgaand aan ‘Genève-akkoord’ met VS. (Tijdelijke) verlaging van tarieven verzacht de exportschok naar de VS, maar onzekerheid blijft groot. We verhogen onze groeiramingen voor 2025/2026 naar 4,7% (van 4,1%) en 4,2% (van 3,9%).
Global Monthly - Zijn de zwaarste importheffingen verleden tijd?
Het handelsakkoord tussen de VS en China laat zien dat er grenzen zijn aan hoe ver de regering-Trump bereid is te gaan bij de uitvoering van haar radicale handelsagenda. We verwachten dat aanzienlijke invoerheffingen van kracht zullen blijven, wat op korte termijn druk op de groei zet. De groeivertraging zal waarschijnlijk echter minder diep zijn en neerwaartse risico's zijn dan ook afgenomen. We zetten onze gewijzigde ramingen uiteen aan de hand van de nieuwste ontwikkelingen. In de Spotlight: Trumps Big Beautiful Bill is zeer regressief, zet de rente onder opwaartse druk en dreigt de economische neergang te versterken.
China - The Art of the No-Deal
Na de scherpe escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China in april staat China een flinke exportschok te wachten. Vrijstellingen voor elektronica, omleiding en diversificatie van de export, en meer steunmaatregelen zullen deze schok verzachten. We hebben onze groeiramingen voor 2025/2026 verlaagd naar 4,1% (van 4,3%) en 3,9% (van 4,2%).
Global Monthly - De enige zekerheid is onzekerheid
Het handelsbeleid van de VS is op z’n minst grilling te noemen. Tarieven werden aangekondigd, opgeschort en vervolgens gericht op China. Ook waren er belangrijke uitzonderingen op productgroepen. Het is onduidelijk wat de Trump-administratie eigenlijk wil. Dit maakt het voorspellen van uitkomsten nog moeilijker. Met onzekerheid als enige echte zekerheid is de wereldeconomie - en dan vooral de Amerikaanse - het grootste slachtoffer. Maar dat geldt ook voor de centrale rol van de VS in het mondiale financiële systeem. Spotlight: De Amerikaanse dollar staat voor moeilijke tijden, maar de echte test moet nog komen.
Een week later - Reversal Day
President Trump heeft de zogenoemde wederkerige tarieven met een week uitgesteld, terwijl de univerele tarieven van 10% blijven gelden. Na vergelding werd China gestraft met een tariefsverhoging tot 125%. De ommekeer betekent een lichte vermindering van de negatieve impuls van ‘Liberation Day’ voor alle landen behalve China, ook voor de VS.
FX - Nieuwe valutaramingen
Op 3 april verhoogden we EUR/USD ramingen naar 1.08 voor eind 2025. Deze week publiceren we de andere valutaramingen Japanse yen: Positief maar zeer voorzichtig. Sterling: Veerkrachtig op handelsonzekerheid, maar presteert ondermaats in risk off. Zwitserse frank: Lokale veiligehavenmunt maar geen sterke stijging. Zweedse kroon en Noorse kroon: Ongunstige markten maar enig herstel mogelijk. Valuta's uit het dollarblok: Krijgen het moeilijk t.o.v. de dollar. Chinese yuan: Verzwakking om impact importheffingen te temperen.
Tarieven vergroten kans op recessie - Update prognoses
President Trump kondigde ingrijpende 'wederkerige’ tarieven aan gebaseerd op het bilaterale handelstekort. We verwachten dat de groei in zowel de VS als de eurozone sterk vertragen, terwijl de VS ook te maken krijgt met hogere inflatie. De verschillende monetaire beleidspaden steken opnieuw de kop op, waarbij de ECB de rente verder verlaagt maar de Fed de rente constant houdt. Begrotingsbeleid draagt bij aan herstel in de eurozone in 2026, groei in de VS kent een trager herstel.
China - De dag na Liberation Day
Na aankondiging ‘wederkerige tarieven’ VS neemt gemiddelde tarief op invoer vanuit China fors toe.