Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly juni/juli 2025
De mondiale groei zal naar verwachting op de korte termijn vertragen, nu de tariefschok in de VS leidt tot een afbouw van de frontloading van de export die in het eerste kwartaal plaatsvond. Hoewel de tarifaire klap voor de groei aanzienlijk blijft en de wereldeconomie (vooral de VS) gebukt zal blijven gaan onder grote beleidsonzekerheid, zijn de neerwaartse risico's afgenomen. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei eind 2025 en tot in 2026 zullen ondersteunen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwak(ker) vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door het effect van de tarieven op de reële inkomens. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder het streefcijfer zal uitkomen. Dit leidt tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed naar verwachting de rente tot 2026 zal aanhouden en de ECB de rente iets verder zal verlagen.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly mei 2025
De handelsoorlog tussen de VS en China is aanzienlijk afgekoeld, nu de bilaterale tarieven van 145% (op Chinese export) en 125% (op Amerikaanse export) zijn teruggebracht tot respectievelijk 30% en 10%. De wereldhandel zal echter waarschijnlijk nog steeds sterk vertragen, aangezien de resterende heffingen hun tol eisen en de frontloading-effecten afnemen, terwijl de wereldeconomie (met name de VS) onder druk zal staan door extreme beleidsonzekerheid. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning vormen een buffer in de eurozone en China, terwijl in de eurozone met name defensie-uitgaven en in Duitsland nieuwe infrastructuuruitgaven de groei in 2026 zullen ondersteunen. Toch wordt het prille herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China bedreigd door een afnemend vertrouwen, terwijl in de VS de vraag zal worden geraakt door de gevolgen van de invoerheffingen voor de reële inkomens. De inflatie in de VS zal naar verwachting weer oplopen, maar in de eurozone onder de doelstelling blijven. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed haar beleid tot 2026 ongewijzigd zal laten en de ECB de rente zal blijven verlagen.
FX Weekly - Centrale banken in de schijnwerpers
Licht herstel in de koers van de dollar. Bank of England verlaagt de bankrente met 25 basispunten. Lagere rente in Polen en hogere rente in Brazilië. Riksbank en Norges Bank houden monetair beleid ongewijzigd.
FX Weekly – Update prognoses voor Britse pond
Sinds 13 januari heeft het Britse pond beter gepresteerd dan de Amerikaanse dollar. Maar het heeft het iets minder goed gedaan ten opzichte van de euro. Renteverschillen kunnen zich opnieuw laten gelden als drijvende kracht. Dit kan leiden tot een groter herstel van de dollar en wat zwakte van de EUR/GBP. Daarnaast verwachten we economische zwakte in de eurozone in 2025. In 2026 voorzien we dat een sterkere economie in de eurozone de euro zal steunen ten opzichte van het Britse pond en dat de dollar in het algemeen kan verzwakken.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly april 2025
De invoerheffingen van de VS verrasten zelfs onze pessimistische verwachtingen en ondanks het uitstel van 90 dagen blijven er aanzienlijke tarieven van kracht. De VS heeft zich vooral gericht op China, zoals we al lang verwachtten, maar de eurozone (en de rest van de wereld) worden nog steeds hard getroffen - door zowel de invoerheffingen als de beleidsonzekerheid. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei in 2026 ondersteunen. De wereldwijde handel en groei profiteren aanvankelijk ook van ‘frontloading’ van invoer uit de VS in afwachting van tariefverhogingen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwakker vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door de inflatieschok. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder de doelstelling uitkomt. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij het beleid van de Fed tot eind 2026 gelijk blijft en de ECB de rente blijft verlagen.
FX - Nieuwe valutaramingen
Op 3 april verhoogden we EUR/USD ramingen naar 1.08 voor eind 2025. Deze week publiceren we de andere valutaramingen Japanse yen: Positief maar zeer voorzichtig. Sterling: Veerkrachtig op handelsonzekerheid, maar presteert ondermaats in risk off. Zwitserse frank: Lokale veiligehavenmunt maar geen sterke stijging. Zweedse kroon en Noorse kroon: Ongunstige markten maar enig herstel mogelijk. Valuta's uit het dollarblok: Krijgen het moeilijk t.o.v. de dollar. Chinese yuan: Verzwakking om impact importheffingen te temperen.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly 26 maart 2025
De tariefdreigingen van de VS hebben zelfs onze pessimistische verwachtingen overtroffen en de belangrijkste aankondiging moet nog komen op 2 april. China, de EU en de buurlanden van de VS zullen naar verwachting het zwaarst worden getroffen. Voor de eurozone komt een nieuw opwaarts risico van de waarschijnlijk aanzienlijke verhogingen van de defensie-uitgaven en in Duitsland van de nieuwe infrastructuuruitgaven. Dit zal het effect van tariefstijgingen verzachten. De wereldwijde handel en groei profiteren aanvankelijk ook van ‘frontloading’ van de tarieven, maar later in 2025 wordt een scherpe vertraging verwacht. Tegen deze achtergrond herstelt de binnenlandse vraag in de eurozone en China, geholpen door dalende rentetarieven en door gerichte fiscale maatregelen in China. De inflatie in de VS zal naar verwachting weer versnellen, maar in de eurozone onder het doel blijven. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij het beleid van de Fed vanaf nu ongewijzigd blijft en de ECB de rente blijft verlagen.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly 22 februari 2025
President Trumps tariefdreigementen hebben zelfs onze pessimistische verwachtingen overtroffen. In ons basisscenario zien we een significante stijging van de Amerikaanse invoertarieven in 2025, maar recente dreigementen verhogen het risico van een negatiever scenario. China en de buurlanden van de VS zullen waarschijnlijk de zwaarste klappen krijgen, maar ook Europa zal worden getroffen. De wereldhandel en -groei zullen aanvankelijk profiteren van een verschuivingen voorafgaand aan de tariefverhogingen, om vervolgens later in 2025 sterk te vertragen. Tegen deze achtergrond herstelt de binnenlandse vraag in de eurozone en China, geholpen door dalende rentetarieven en gerichte fiscale maatregelen in China, terwijl in de VS deregulering en belastingverlagingen de impact van de tariefverhogingen op het reële inkomen zullen verzachten. De inflatie zal in de VS naar verwachting weer versnellen, maar onder het doel blijven in de eurozone. Dit leidt waarschijnlijk tot divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij het beleid van de Fed ongewijzigd blijft en de ECB-depositorente uiteindelijk daalt naar 1%. Dit zal naar verwachting de euro in de loop van 2025 onder de pariteit met de dollar duwen.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly 22 januari 2025
De terugkeer van president Trump in het Witte Huis betekent waarschijnlijk een aanzienlijke verhoging van de Amerikaanse importtarieven in 2025. China zal het zwaarst worden getroffen, maar ook Europa. De wereldhandel en -groei zullen aanvankelijk profiteren van ‘front-loading’ voor de tariefverhogingen, maar later in 2025 sterk vertragen. Tegen deze achtergrond herstelt de binnenlandse vraag in de eurozone en China, geholpen door dalende rentetarieven en gerichte fiscale maatregelen in China, terwijl in de VS deregulering en belastingverlagingen de schok van de tariefstijgingen voor de reële inkomens zullen helpen verzachten. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder het streefcijfer zal uitkomen. Dit alles zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed de rente langzamer en minder vaak zal verlagen en de depositorente van de ECB uiteindelijk zal dalen tot 1%. Verwacht wordt dat dit de euro in de loop van 2025 onder pariteit ten opzichte van de dollar zal duwen.
FX Weekly - Nieuwe ramingen voor EUR/USD en het Britse pond
Verandering van Fed-visie resulteert in een bescheiden verlaging van onze EUR/USD ramingen. Herziening prognoses van het Britse pond.