Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
Economische ramingen per 2 juli 2025
Het Economisch Bureau schrijft regelmatig over ontwikkelingen in de macro-economie. Hierbij onze laatste voorspellingen over de rente- en valutaontwikkelingen, energieprijzen en de economische trend in ontwikkelde en opkomende markten.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly juni/juli 2025
De mondiale groei zal naar verwachting op de korte termijn vertragen, nu de tariefschok in de VS leidt tot een afbouw van de frontloading van de export die in het eerste kwartaal plaatsvond. Hoewel de tarifaire klap voor de groei aanzienlijk blijft en de wereldeconomie (vooral de VS) gebukt zal blijven gaan onder grote beleidsonzekerheid, zijn de neerwaartse risico's afgenomen. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei eind 2025 en tot in 2026 zullen ondersteunen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwak(ker) vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door het effect van de tarieven op de reële inkomens. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder het streefcijfer zal uitkomen. Dit leidt tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed naar verwachting de rente tot 2026 zal aanhouden en de ECB de rente iets verder zal verlagen.
FX Weekly - Neerwaarts bijstellen van de dollar
We hebben onze prognoses voor de Amerikaanse dollar verlaagd. Hogere Amerikaanse rentevoeten vanwege hogere risicopremies zijn ongunstig voor de dollar. De VS heeft een nadelige mix van groei en inflatie, en de aandacht is verschoven naar het onhoudbare begrotingstekort. Onze nieuwe EUR/USD-prognose voor eind 2025 is 1,15 (voorheen 1,08) en voor eind 2026 1,25 (voorheen 1,15)
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly mei 2025
De handelsoorlog tussen de VS en China is aanzienlijk afgekoeld, nu de bilaterale tarieven van 145% (op Chinese export) en 125% (op Amerikaanse export) zijn teruggebracht tot respectievelijk 30% en 10%. De wereldhandel zal echter waarschijnlijk nog steeds sterk vertragen, aangezien de resterende heffingen hun tol eisen en de frontloading-effecten afnemen, terwijl de wereldeconomie (met name de VS) onder druk zal staan door extreme beleidsonzekerheid. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning vormen een buffer in de eurozone en China, terwijl in de eurozone met name defensie-uitgaven en in Duitsland nieuwe infrastructuuruitgaven de groei in 2026 zullen ondersteunen. Toch wordt het prille herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China bedreigd door een afnemend vertrouwen, terwijl in de VS de vraag zal worden geraakt door de gevolgen van de invoerheffingen voor de reële inkomens. De inflatie in de VS zal naar verwachting weer oplopen, maar in de eurozone onder de doelstelling blijven. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed haar beleid tot 2026 ongewijzigd zal laten en de ECB de rente zal blijven verlagen.
FX Weekly – Nieuwe ramingen USD/CNY
Verlagingen van importheffingen ondersteunen de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere meest verhandelbare valuta's. Dit komt op een moment dat de dollar al aan het herstellen was. Het herstel zou kunnen doorzetten, maar we verwachten dat de negatieve langetermijntrend van de dollar zal aanhouden. We verlagen onze prognose voor USD/CNY voor eind 2025 van 7,80 naar 7,30 .
FX Weekly - Centrale banken in de schijnwerpers
Licht herstel in de koers van de dollar. Bank of England verlaagt de bankrente met 25 basispunten. Lagere rente in Polen en hogere rente in Brazilië. Riksbank en Norges Bank houden monetair beleid ongewijzigd.
Visie op rente en euro - Ramingen aangepast door invoerheffingen en volatiliteit
Financiële markten waren erg volatiel in april door de veelvuldige wijzigingen in het handelsbeleid van de VS. Wij hebben onze economische, rente en valutaramingen aangepast.
Global Monthly - De enige zekerheid is onzekerheid
Het handelsbeleid van de VS is op z’n minst grilling te noemen. Tarieven werden aangekondigd, opgeschort en vervolgens gericht op China. Ook waren er belangrijke uitzonderingen op productgroepen. Het is onduidelijk wat de Trump-administratie eigenlijk wil. Dit maakt het voorspellen van uitkomsten nog moeilijker. Met onzekerheid als enige echte zekerheid is de wereldeconomie - en dan vooral de Amerikaanse - het grootste slachtoffer. Maar dat geldt ook voor de centrale rol van de VS in het mondiale financiële systeem. Spotlight: De Amerikaanse dollar staat voor moeilijke tijden, maar de echte test moet nog komen.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly april 2025
De invoerheffingen van de VS verrasten zelfs onze pessimistische verwachtingen en ondanks het uitstel van 90 dagen blijven er aanzienlijke tarieven van kracht. De VS heeft zich vooral gericht op China, zoals we al lang verwachtten, maar de eurozone (en de rest van de wereld) worden nog steeds hard getroffen - door zowel de invoerheffingen als de beleidsonzekerheid. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei in 2026 ondersteunen. De wereldwijde handel en groei profiteren aanvankelijk ook van ‘frontloading’ van invoer uit de VS in afwachting van tariefverhogingen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwakker vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door de inflatieschok. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder de doelstelling uitkomt. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij het beleid van de Fed tot eind 2026 gelijk blijft en de ECB de rente blijft verlagen.
Dovish toon suggereert meer renteverlagingen van de ECB
De ECB verlaagde haar belangrijkste rentetarieven met 25 basispunten, zoals eigenlijk algemeen werd verwacht.