Onze research
Bekijk al onze publicaties, columns. Gebruik de filters om snel en eenvoudig te zoeken binnen ons archief.
Alle Publicaties
China - Focus in overleg met VS verschoven van tarieven naar ‘chokepoints’
Chinese economie toont veerkracht na ‘Genève-deal’, maar aanbodzijde blijft sterker dan vraagzijde. Relatie China-VS: Het draait om schadebeperking, focus verschuift van tarieven naar ‘chokepoints’ . Vanwege veerkracht stelt Beijing stimulus uit, maar we denken dat meer steunmaatregelen volgen.
Global Monthly - Zes thema’s om in de gaten te houden deze zomer
Ondanks de achtbaanrit van het voorjaar ligt de uiteindelijke ‘landingszone’ voor invoertarieven opmerkelijk dicht bij onze verwachtingen van afgelopen november. In de komende weken staan nieuwe handelsovereenkomsten op de rol; mocht dat niet op tijd gebeuren, zullen deadlines waarschijnlijk worden verschoven. De groei zal op korte termijn naar verwachting nog steeds vertragen, maar de neerwaartse risico’s zijn verminderd, terwijl een eventuele heropleving van handelsconflicten waarschijnlijk van korte duur zal zijn. Verder in de toekomst zal de Amerikaanse economie naar verwachting verzwakken, terwijl de groei in de eurozone aantrekt dankzij hogere Duitse overheidsuitgaven. We bespreken deze en andere thema’s om in de gaten te houden deze zomer. Spotlight: In deze special over duurzaamheid geven we een overzicht van de macro-economische gevolgen van Net Zero en ‘uitgestelde transitie’-scenario’s.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly juni/juli 2025
De mondiale groei zal naar verwachting op de korte termijn vertragen, nu de tariefschok in de VS leidt tot een afbouw van de frontloading van de export die in het eerste kwartaal plaatsvond. Hoewel de tarifaire klap voor de groei aanzienlijk blijft en de wereldeconomie (vooral de VS) gebukt zal blijven gaan onder grote beleidsonzekerheid, zijn de neerwaartse risico's afgenomen. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning zijn een dempende factor in de eurozone en China, terwijl in de eurozone specifiek de defensie-uitgaven en in Duitsland de nieuwe infrastructuuruitgaven de groei eind 2025 en tot in 2026 zullen ondersteunen. Het ontluikende herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China wordt echter geconfronteerd met neerwaartse risico's als gevolg van een zwak(ker) vertrouwen, terwijl de vraag in de VS zal worden getroffen door het effect van de tarieven op de reële inkomens. Verwacht wordt dat de inflatie in de VS zal versnellen, maar in de eurozone onder het streefcijfer zal uitkomen. Dit leidt tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed naar verwachting de rente tot 2026 zal aanhouden en de ECB de rente iets verder zal verlagen.
China - Genève-akkoord verzacht exportschok, maar onzekerheid blijft
Macrodata over april tonen impact escalatie handelsoorlog voorafgaand aan ‘Genève-akkoord’ met VS. (Tijdelijke) verlaging van tarieven verzacht de exportschok naar de VS, maar onzekerheid blijft groot. We verhogen onze groeiramingen voor 2025/2026 naar 4,7% (van 4,1%) en 4,2% (van 3,9%).
Global Monthly - Zijn de zwaarste importheffingen verleden tijd?
Het handelsakkoord tussen de VS en China laat zien dat er grenzen zijn aan hoe ver de regering-Trump bereid is te gaan bij de uitvoering van haar radicale handelsagenda. We verwachten dat aanzienlijke invoerheffingen van kracht zullen blijven, wat op korte termijn druk op de groei zet. De groeivertraging zal waarschijnlijk echter minder diep zijn en neerwaartse risico's zijn dan ook afgenomen. We zetten onze gewijzigde ramingen uiteen aan de hand van de nieuwste ontwikkelingen. In de Spotlight: Trumps Big Beautiful Bill is zeer regressief, zet de rente onder opwaartse druk en dreigt de economische neergang te versterken.
Belangrijke hoofdpunten Global Monthly mei 2025
De handelsoorlog tussen de VS en China is aanzienlijk afgekoeld, nu de bilaterale tarieven van 145% (op Chinese export) en 125% (op Amerikaanse export) zijn teruggebracht tot respectievelijk 30% en 10%. De wereldhandel zal echter waarschijnlijk nog steeds sterk vertragen, aangezien de resterende heffingen hun tol eisen en de frontloading-effecten afnemen, terwijl de wereldeconomie (met name de VS) onder druk zal staan door extreme beleidsonzekerheid. Renteverlagingen en andere vormen van beleidsondersteuning vormen een buffer in de eurozone en China, terwijl in de eurozone met name defensie-uitgaven en in Duitsland nieuwe infrastructuuruitgaven de groei in 2026 zullen ondersteunen. Toch wordt het prille herstel van de binnenlandse vraag in de eurozone en China bedreigd door een afnemend vertrouwen, terwijl in de VS de vraag zal worden geraakt door de gevolgen van de invoerheffingen voor de reële inkomens. De inflatie in de VS zal naar verwachting weer oplopen, maar in de eurozone onder de doelstelling blijven. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een divergentie in het beleid van de Fed en de ECB, waarbij de Fed haar beleid tot 2026 ongewijzigd zal laten en de ECB de rente zal blijven verlagen.
FX Weekly – Nieuwe ramingen USD/CNY
Verlagingen van importheffingen ondersteunen de Amerikaanse dollar ten opzichte van andere meest verhandelbare valuta's. Dit komt op een moment dat de dollar al aan het herstellen was. Het herstel zou kunnen doorzetten, maar we verwachten dat de negatieve langetermijntrend van de dollar zal aanhouden. We verlagen onze prognose voor USD/CNY voor eind 2025 van 7,80 naar 7,30 .
Macro Watch - Nou, dat gaat snel met die de-escalatie
Vanochtend kondigden China en de VS een belangrijke de-escalatie in de handelsoorlog aan, waarbij de bilaterale tarieven van 145% (op Chinese export) en 125% (op Amerikaanse export) werden verlaagd naar respectievelijk 30% en 10%.
Wereldhandel - Frontloading gaat vooraf aan tariefschok
Het herstel van de wereldhandel en de mondiale industrie begin 2025 is mede gesteund door het naar voren halen (frontloading) van de handel in de aanloop naar hogere Amerikaanse importtarieven. Kalmte voor de storm? De schok van de Amerikaanse invoertarieven zal de wereldhandel raken: containerboekingen van/naar de VS nemen een duikvlucht, export-PMI's zijn gedaald en het IMF en de WTO hebben hun prognoses voor de groei van de wereldhandel verlaagd. Er zijn tekenen van frontloading van de handel voorafgaand aan deze tariefschok, met name in de VS (het epicentrum van de tarieven), maar ook in China en de eurozone. Voor Nederland zijn deze tekenen vooralsnog wat minder aanwezig. Na de escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China is de vrees voor een nieuwe Chinese aanbodschok op de Europese markten toegenomen. Toch biedt deze handelsoorlog naast risico’s ook kansen voor Europese bedrijven.
China - The Art of the No-Deal
Na de scherpe escalatie van de handelsoorlog tussen de VS en China in april staat China een flinke exportschok te wachten. Vrijstellingen voor elektronica, omleiding en diversificatie van de export, en meer steunmaatregelen zullen deze schok verzachten. We hebben onze groeiramingen voor 2025/2026 verlaagd naar 4,1% (van 4,3%) en 3,9% (van 4,2%).