Publication

Visie op rente en euro - Euro komt onder druk

Macro economieNederlandEurozone

We hebben de rente- en valutaramingen voor de Verenigde Staten aangepast. De ECB staat klaar voor de volgende renteverlaging. De Federal Reserve daarentegen houdt het kruit droog. Dit beleidsverschil leidt tot een daling van de euro. ECB rentewijzigingen duwen ook lange rente omlaag.

Op weg naar een normaal renteniveau

De Europese economie veert weer op. Dit blijkt uit de meest recente PMI-cijfers. De samengestelde PMI-index staat met 50,2 weer nipt boven het grensniveau van 50, wat wijst op een gematigde economische groei. Wel zijn er behoorlijke verschillen tussen de Europese landen. De periferie doet het duidelijk beter dan Frankrijk en Duitsland, die bij gebrek aan stabiele regeringen last hebben van beleidsonzekerheid. Wij verwachten dat de bbp-groei in de eerste helft van 2025 aantrekt, ten eerste omdat de consumptieve bestedingen weer in de lift zitten dankzij het herstel in koopkracht. Ten tweede, omdat er begin dit jaar meer wordt uitgevoerd naar de VS, want Amerikaanse bedrijven leggen extra voorraden aan met oog op hogere invoertarieven.

De Europese inflatie stabiliseerde in februari op 2,5%. Dat de inflatie hoger was dan verwacht kwam door basiseffecten en de recente stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen. De inflatie in de dienstensector viel evenwel lager uit door de afzwakkende loongroei. Deze afzwakking zal doorzetten, want de arbeidsmarkt wordt geleidelijk minder krap. Hier komt bij dat bedrijven die actief zijn in de dienstensector, weinig kans zien om hogere loonkosten door te berekenen in hun marges. De reis- en uitgaanslust, die na corona flink toenam, lijkt namelijk te zijn uitgewoed. Hierdoor koelt de vraag naar diensten af.

Wij houden er rekening mee dat deze trends aanhouden en dat de inflatie halververwege dit jaar op het door de ECB nagestreefde niveau van 2% zal uitkomen. Dat verschaft ruimte voor de ECB om de rentetarieven begin maart met 25 basispunten te verlagen. In april volgt dan een korte pauze. Maar als Trump zijn plannen om de uitvoertarieven te verhogen doorzet, dan zal de ECB de renteverlagingen hervatten om de Europese economie te ondersteunen.

Lange rente licht gestegen

In januari steeg de lange rente doordat op financiële markten het besef groeide dat de inflatie in de VS zal toenemen en er voor de Fed geen ruimte is om de rentetarieven te verlagen als Trump de invoertarieven verhoogt. De stijging van de Amerikaanse lange rente werkte door op de Europese lange rentes. Maar in de loop van februari kwam het accent meer te liggen op de nadelige effecten van de invoertarieven voor de Europese groei en de noodzaak voor de ECB om de Europese economie te ondersteunen, waardoor de Europese lange rentes weer op het niveau van begin dit jaar staan. Wij denken dat deze neerwaartse trend zal doorzetten en dat de lange rentes verder zullen dalen naarmate de overtuiging groeit dat er meer renteverlagingen in het vat zitten.

Wisselkoersraming EUR/USD ongewijzigd

Hoewel tijdelijk wat sterker in de maand februari is de euro de afgelopen maanden verzwakt. Wij denken dat deze trend zal doorzetten en dat de EUR/USD wisselkoers zal dalen van 1,05 eind februari naar 0,98 aan het eind van dit jaar. Deze daling wordt versterkt door het groeiende verschil in rentetarieven tussen de ECB en de Fed. Waar de ECB de rentetarieven blijft verlagen (het depositotarief gaat volgens ons van 2,75% nu naar 1% in het eerste kwartaal), zal de Federal Reserve haar refitarief gedurende die periode stabiel houden op 4,5%.